Kategóriák
Hasonló cikkek
Címkék

Miért fontos a fenntartható, környezetbarát energiatakarékos lakás vagy ház? 

Ebbe az irányba mutatnak az ingatlanfejlesztések. Győr, Pécs, Budapest, Keszthely......

Mit jelent, hogy egy ház energiatakarékos? Megéri-e energiatakarékos épületet terveztetni, építtetni? Ezt járjuk most körül.

Fenntartható, környezetbarát, energiatakarékos, innovatív. Sokszor halljuk ezeket a kifejezéseket, de pontosan mit is jelentenek, ha házépítésről van szó?

Ha energiatakarékos a házunk, olcsóbb üzemeltetésre, költségkatékonyabb fenntartásra számíthatunk, a környezetünket pedig kevésbé terheljük, kisebb lesz a CO2 kibocsátásunk.
Alacsonyabb energiafogyasztás, nyugodtabb lelkiismeret – ma már nem elhanyagolható szempont, sőt, mindannyiunk közös érdeke a környezettudatosság és az egyéni felelősségvállalás.

Ha energiatakarékos a házunk, az nem csak a megfelelő hőszigetelést jelenti – a fenntarthatóság már a telek kiválasztásánál kezdődik, hiszen a környező épületek, a természeti adottságok, de még a helyi növényvilág is meghatározó az energiahatékonyság szempontjából. Ha a helyszín megvan, következhet az épület elhelyezkedésének, geometriájának, tájolásának megtervezése és a megfelelő építő- és szigetelőanyagok kiválasztása.
A természetes napfény kiaknázására és a megújuló energiaforrásokra is érdemes hangsúlyt fektetni – a napsugárzás aktív és passzív hasznosítása, a fűtés szabályozása is fontos szerepet játszik a spórolásban.

Most álljunk is meg egy pillanatra és tisztázzunk néhány fogalmat a napenergiával kapcsolatban, amely a fenntartható otthonok egyik központi szereplője.
Fontos különbséget tenni a napelemes rendszerek és a napkollektorok között. A két fogalom mást-mást takar – a napelemes rendszerek az áram termelésére szolgálnak, míg a napkollektorok vizet melegítenek a fűtéshez vagy a melegvíz-használathoz.
A napenergiát azonban máshogy, hagyományos módszerekkel is ki lehet használni – egy megfelelően tájolt épület esetében az üvegfelületeken, egyéb nyílászárókon keresztül világosan és melegen tarthatjuk a ház helyiségeit.

Ne ijedjünk meg – az energiatakarékos házak nem feltétlenül bonyolult tervek alapján készülnek. A megfelelő tervezők és kivitelezők körültekintő kiválasztásával a legjobb eredményt érhetjük el.

Energiatakarékos házak. Ez lenne a jövő? Nem, ez már a jelen!

Hasonló cikkek
5 tipp, hogy miért éri meg Önnek az energetikai korszerűsítés
5 tipp, hogy miért éri meg Önnek az energetikai korszerűsítés

Az energetikai korszerűsítés rendkívül fontos a már megépült otthonok esetében.
Cikkünkben 5 fontos szempontot mutatunk, hogy miért éri meg korszerűsítésbe fektetni.

Részletek
5 tipp, hogy milyen energetikai korszerűsítést válasszunk
5 tipp, hogy milyen energetikai korszerűsítést válasszunk

Az alábbiakban 5 tippet adunk arra, hogy hogyan lehet egy meglévő házat vagy lakást energetikai szempontok alapján korszerűsíteni – amiben cégünk is segítségükre lehet.

Részletek
5 tipp értékálló ingatlanbefektetésekhez
5 tipp értékálló ingatlanbefektetésekhez

Ha ingatlant vásárolunk, fontos szempont lehet annak értékállósága. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen tényezőket érdemes figyelembe venni?

Részletek
hu_HUMagyar