fbpx
Keresés
Kategóriák
Hasonló cikkek
Címkék

Miért fontos a fenntartható, környezetbarát energiatakarékos lakás vagy ház? 

Ebbe az irányba mutatnak az ingatlanfejlesztések. Győr, Pécs, Budapest, Keszthely......

Mit jelent, hogy egy ház energiatakarékos? Megéri-e energiatakarékos épületet terveztetni, építtetni? Ezt járjuk most körül.

Fenntartható, környezetbarát, energiatakarékos, innovatív. Sokszor halljuk ezeket a kifejezéseket, de pontosan mit is jelentenek, ha házépítésről van szó?

Ha energiatakarékos a házunk, olcsóbb üzemeltetésre, költségkatékonyabb fenntartásra számíthatunk, a környezetünket pedig kevésbé terheljük, kisebb lesz a CO2 kibocsátásunk.
Alacsonyabb energiafogyasztás, nyugodtabb lelkiismeret – ma már nem elhanyagolható szempont, sőt, mindannyiunk közös érdeke a környezettudatosság és az egyéni felelősségvállalás.

Ha energiatakarékos a házunk, az nem csak a megfelelő hőszigetelést jelenti – a fenntarthatóság már a telek kiválasztásánál kezdődik, hiszen a környező épületek, a természeti adottságok, de még a helyi növényvilág is meghatározó az energiahatékonyság szempontjából. Ha a helyszín megvan, következhet az épület elhelyezkedésének, geometriájának, tájolásának megtervezése és a megfelelő építő- és szigetelőanyagok kiválasztása.
A természetes napfény kiaknázására és a megújuló energiaforrásokra is érdemes hangsúlyt fektetni – a napsugárzás aktív és passzív hasznosítása, a fűtés szabályozása is fontos szerepet játszik a spórolásban.

Most álljunk is meg egy pillanatra és tisztázzunk néhány fogalmat a napenergiával kapcsolatban, amely a fenntartható otthonok egyik központi szereplője.
Fontos különbséget tenni a napelemes rendszerek és a napkollektorok között. A két fogalom mást-mást takar – a napelemes rendszerek az áram termelésére szolgálnak, míg a napkollektorok vizet melegítenek a fűtéshez vagy a melegvíz-használathoz.
A napenergiát azonban máshogy, hagyományos módszerekkel is ki lehet használni – egy megfelelően tájolt épület esetében az üvegfelületeken, egyéb nyílászárókon keresztül világosan és melegen tarthatjuk a ház helyiségeit.

Ne ijedjünk meg – az energiatakarékos házak nem feltétlenül bonyolult tervek alapján készülnek. A megfelelő tervezők és kivitelezők körültekintő kiválasztásával a legjobb eredményt érhetjük el.

Energiatakarékos házak. Ez lenne a jövő? Nem, ez már a jelen!

Hasonló cikkek
Környezettudatos építés és felújítás:
Környezettudatos építés és felújítás: a generálkivitelezés új dimenziói
Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan állunk neki környezetbarát építkezéseknek és felújításoknak, miközben megfelelünk ügyfeleink elvárásainak és a modern technológiának.
Részletek
megbízható kivitelező
Mit tegyünk, ha az építkezés csúszik és közeledik a tél?
Mai cikkünkben azt járjuk körül, mi történik, ha az építkezés-felújítás munkálataiba hiba csúszik - vagy esetleg az egész folyamat elhúzódni, netán elúszni látszik.
Részletek
energiatakarékos-lakberendezés
5 tipp energiatakarékos lakberendezésre és az új trendek
Összetett cikkel jelentkezünk. Most 5 tippet adunk arra, hogy hogyan lehet energiatakarékos módon berendezni egy új, igényes otthont, illetve végigvesszük, hogy mik az új trendek ...
Részletek
hu_HUMagyar